Gå til hovedindholdet
MENU
Aula_close Layer 1

Mad og måltidspolitik

Mad og måltidspolitik

Revideret forår 2023

INSTITUTIONENS VISIONER OG MÅL.

Magnoliahusets mål er at servere sund og varieret kost.

I Magnoliahuset bestræber vi os på at servere et sundt og velsmagende måltid, som giver børnene energi til at klare dagens aktiviteter i institutionen. Mange af børnene i Magnoliahuset har vanskeligheder i forbindelse med måltiderne og det er derfor vigtigt med det pædagogiske tiltag, - at alle børn får tilbudt den samme mad. 

Dog tager vi i særlige tilfælde individuelle hensyn til børnene, i forhold til de problematikker de kan have i forhold til mad. Dette sker altid i tæt dialog med familien.

Magnoliahuset overholder Frederiksbergs kommunes mål om min. 75% økologi, alle mælkeprodukter og grøntsager er økologiske, og derudover er de fleste øvrige kolonialvarer økologiske.

Alle fastansatte pædagoger og medhjælpere bliver instrueret i fødevarer hygiejne, ved at modtage og læse fødevarestyrelsens pjece om hygiejne og madlavning.

Medarbejderen skal kvitterer at de har fået udleveret og læst pjecen.

De børn som er på særlige diæter, som bl.a. kan være gluten og laktosefri kost, ketogen diæt, skal aflevere en lægeerklæring, jævnfør Frederiksbergs kommunes retningslinjer ( jf. bilag 1), alternativt til en lægeerklæring er selv at medbringe maden, som skal være tilberedt og klar til servering.

MÅLTIDER DER BLIVER SERVERET I INSTITUTIONEN

I Magnoliahuset er det, muligt at spise følgende måltider

  • Morgenmad mellem kl. 6.30 – 8.00
  • Frokost kl. 11.00
  • Eftermiddagsmad kl. 14-15

 

Morgenmaden:

  • Havregryn og havregrød
  • Brød/knækbrød/skorper

 

Til morgenmaden serveres mælk og vand

Frokost:

Der serveres varm mad 4 gange om ugen og rugbrødsmadder 1 gang om ugen.

Som udgangspunkt har vi en køddag, en fiske dag, en vegetar dag, en suppe- eller grød dag og en rugbrødsdag.

Til frokosten serveres mælk og vand

Menu ugeplan hænger i ved hovedindgangen, så alle forældre kan se hvad der serveres.

Eftermiddagsmad:

Børnene medbringer frugt hjemmefra

Derudover serveres der brød og knækbrød alle dage i ugen.

Dertil serveres smør, ost og andet pålæg og varieret grønt.

Til eftermiddagsmaden serveres vand.

 

Der tages selvfølgelig hensyn til børn der ikke følger de faste måltider, hvilket kan være grundet alder, hvor de har skæve sovetider, det kan også være grundet særlige diæter.

Børnene har til enhver tid mulighed for at få vand. 

Traditioner:

Ved påske og jul serveres en fællesfrokost for børn og ansatte i huset. Alle samles i fællesrummet, hvor der serveres en traditionel frokost med rugbrød og pålæg.

Desuden har vi følgende traditioner med børn og forældrene:

  • Børnehavens fødselsdag, der holdes åbent hus, hvor vi serverer kager/ popcorn, saft, kaffe og the. Fødselsdagen afholdes fra kl. 15.00 – 16.30 d. 1 september, er det i en weekend, vil det i stedet være den først kommende mandag. Arrangementet er for de børn og forældre, som er tilknyttet Magnoliahuset på pågældende tidspunkt, samt for børn og forældre der tidligere har gået i Magnoliahuset.

 

  • Julefest, vi serverer æbleskiver, julesmåkager, kaffe/the og saftevand. Arrangementet foregår en eftermiddag i december, fra. Kl. 15.00 – 16.30 og er for de børn og forældre, samt søskende, som går i Magnoliahuset på det pågældende tidspunkt.

 

  • Sommerfest, Magnoliahuset står for eftermiddags småkager og saft, kaffe og the. Ved festens slutning kommer der en pølsevogn, som Magnoliahuset ligeledes står for.  Sommerfesten er for de børn og forældre samt søskende der er tilknyttet Magnoliahuset på det pågældende tidspunkt, og foregår en fredag i foråret/forsommeren i tidsrummet 15.30 – 18.30

 

 

Særlige hensyn:

 Af ressourcemæssige hensyn tilberedes ikke kosher mad, Halalkød og veganer mad,  i Magnoliahuset. Vi tager selvfølgelig hensyn til individuelle ønsker så som minus svinekød eller andet kød.

Der kan dog ved særlige lejligheder, f.eks. ved sommerfesten, børnenes påske og – julefrokost, blive indkøbt halal pølser/kyllingepølser.

HVOR OG HVORDAN FOREGÅR MÅLTIDERNE

Måltiderne indtages i de enkelte grupper, maden anrettes på rulleborde som køres ind i grupperne.

Maden anrettes indbydende ved at der tages hensyn til farvesammensætning, måden hvorpå maden skæres ud, lægges på fade og i skåle. Der tages hensyn til at de enkelte fødevarer anrettes adskilt, så børnene kan se hvad de spiser, og det er muligt for børnene at frasortere de fødevarer de evt. ikke spiser.

Flere af børnene vil ikke spise mad der er blandet sammen, såsom sovs på kartofler osv. hvilket der derfor tages hensyn til. Vi vægter æstetik højt og sørger for at børn der får blende mad, ligeledes får serveret maden adskilt på en tallerken.

Desuden tages der ved anretningen hensyn til de børn der har brug for at have deres eget fad, hvor fra de kan vælge maden.

I grupperne bliver børnene inddraget ved at deltage i borddækning og afrydning. Det kan være en opgave der går på skift blandt børnene, eller børnene kan dække op til deres eget måltid.

Ved at spise sammen kan børnene motiveres til at lære  sociale spilleregler, at deles om maden, give det videre, øse op osv.  En del børn i Magnoliahuset har spiseforstyrrelser og også for dem kan det virke motiverende at spise det samme mad, som de andre børn i gruppen. Børnene vil endvidere blive præsenteret for en varieret kost, som kan bidrage til barnets lyst til at smage noget nyt.

Nogle børn har i perioder brug for at få mest mulig ro under måltidet, hvor vi sikrer at der er mulighed for at sidde alene sammen med en voksen.

Under måltidet trænes der i god bordskik, selvstændighed – at vente på tur, dette gøres altid under passende hensyn til de enkelte børns udfordringer. God bordskik i Magnoliahuset er f.eks., at bede om maden, vente på at de andre børn får mad på tallerkenen, selv øse maden op, og hælde drikkevarer op, spise maden med kniv og gaffel eller ske (ved varm mad), smøre sin egen mad og vente ved bordet til alle er færdige med at spise, i den udstrækning der bedømmes at det er rimeligt for de enkelte børn.

I alle tilfælde tages der særlige og individuelle hensyn.

Vi afholder ugentligt et ”fællesfrugt” – måltid. Her mødes de ældste børn på tværs af grupperne, fortrinsvis dem der skal i skole i det kommende år og dem der kan have gavn af de krav der bliver stillet til aktiviteten ”fællesfrugt”. Fællesfrugt er et eftermiddagsmåltid der foregår i personalekøkkenet, målet er at træne børnene i den sociale aktivitet der kan foregå omkring et måltid. Børnene skal bl.a. henvende sig til hinanden, når de skal bede om maden. Dette skal foregå med så lidt voksen støtte som muligt. Som oftest slutter ”fællesfrugt” måltidet af med at en af de voksne læser en historie for børnene.

Hygiejne:

Alle børn og voksne vasker deres hænder, som en fast rutine ved alle måltider.

 

BEGRÆNSNING AF INDTAGELSE AF FEDT OG SØDE SAGER I HVERDAGEN, TIL FEST OG FØDSELSDAGE.

I Magnoliahuset har vi taget stilling om at begrænse fedt og sukker indholdet i de enkelte måltider.

Vi tager udgangspunkt i fødevarestyrelsens anvisninger i forhold til mælkeprodukter, børn under 1 år får serveret sødmælk, børn mellem 1 og 3 år letmælk og børn over 4 år får serveret minimælk.

Desuden tages der i samarbejde med forældrene individuelle hensyn til de enkelte børn. Det kan være børn der er undervægtige og derfor får sødmælk og ekstra smør, og omvendt børn der har tendens til overvægt får begrænset mængde af smør og kun minimælk.

Vi serverer kun mælk ved frokosten, da vi tager udgangspunkt i at børnene også får serveret mælk hjemme.

Vi prøver generelt at følge fødevarestyrelsens kostråd, om en sund fedtfattig og varieret kost.

Ved særlige lejligheder, så som børnefødselsdage, børnehavens fødselsdag, og andre festlige lejligheder, kan der serveres saftevand, popcorn og en sjælden gang kage/is.

Forældrene kan sende kage eller boller med ved barnets fødselsdag, men derudover frabeder vi os at få kage og andre søde sager med i børnehaven. Forældre er altid velkomne til at sende ”sunde slikkerier” med.

Dog skal følgende overholdes:

Fødevarer styrelsens hygiejne regler for køkkener i børneinstitutioner.

Forældrene tage disse fødevarer med hjemmefra:

- Færdigpakkede fødevarer i ubrudt emballage, indkøbt i forretninger

 

- ikke–letfordærvelige fødevarer (f.eks. tørret pasta, kornprodukter, tørret frugt, helkonserves)

 

- langtidsholdbare produkter (f.eks. supper uden kølekrav)

- Købte og hjemmebagte brød og kager uden creme, flødeskum eller lignende.

- Hel frugt og grønt (både indkøbt og egen avl)

Forældrene må ikke tage disse fødevarer med hjemmefra:

- Fersk kød1 og kødprodukter herunder pålæg. Gælder både kølede og frosne fødevarer af denne art.

- Hakket kød og kødfars (herunder rå medisterpølse)

- Fersk fjerkrækød1 og fjerkrækødprodukter herunder pålæg

- Fersk fisk1, ferske fiskevarer og fiskefars samt let konserverede fiskeprodukter

- Fødevarer, der indeholder creme, flødeskum eller lignende

- Bønnespirer og andre letfordærvelige grønsager (f.eks. snittet grønt)

- Fødevarer, der er tilberedt i private hjem (dog undtaget brød og kager, jf. ovenstående)

- Æg

 

Ved hjemmebesøg med børn:

Når vi bliver inviteret til et privat arrangement med børn fra institutionen, blander vi os ikke i hvad forældrene serverer, men sørger for at de enkelte børn overholder deres evt. diæter eller andre særlige hensyn.

Forældrene til de børn der er med på hjemmebesøg, informeres om besøget inden.

HVORDAN FÅR FORÆLDRENE KENDSKAB TIL MAD OG MÅLTIDS-POLITIKKEN

Magnoliahusets mad – og måltidspolitik ligger tilgængelig på institutionens hjemmeside, under Frederiksbergs kommunes hjemmeside: Frederiksberg.dk.

Alle forældre i institutionen opfordres til at læse mad – og måltidspolitikken, når deres barn starter i institutionen.

Vi tilbyder også gerne at gennemgå den, eller hjælpe med at oversætte den, for de forældre der taler et andet sprog end dansk.

Når børnene starter i Magnoliahuset, indhenter vi informationer fra forældrene om barnets kost, og hvis der er særlige hensyn vi skal forholde os til.

Det er de enkelte pædagoger i grupperne der er ansvarlige for at informere forældrene om Magnoliahusets mad – og måltidspolitik.

MADPAKKER

Vi oplever i Magnoliahuset at børnene er glade for at medbringe madpakker med hjemmefra, og ser det som et pædagogisk redskab i forhold til det at have ejerskab til egen madkasse. Så i forbindelse med heldagsture, kan vi bede forældrene om at sende en madpakke med til barnet, hvis de har mulighed for dette.

PLAN FOR UDARBEJDELSE OG REVISION AF POLITIKKEN

Denne mad og måltidspolitik er udarbejdet og gennemgået af et udvalg bestående af køkkendamen, 2 medarbejdere og en fra ledelsen. Det er udvalgets opgave at gennemgå mad og måltidspolitikken på personalemøder, ligesom det er udvalget der står for at revidere politikken minimum en gang om året.

Forældrene inddrages i politikken ved samtaler med pædagogerne, om kost til deres eget barn. Desuden gennemgås mad – og måltidspolitikken på et forældrebestyrelsesmøde.

Bilag 1.

Fra Frederiksbergs kommunes vejledning om frokost ordning i daginstitutioner.

 

Børn, der ikke tåler visse fødevarer

  • Hvilke oplysninger har daginstitutionen brug for:

Hvis et barn ikke tåler visse fødevarer, skal daginstitutionslederen have en skriftlig erklæring fra jeres egen læge.

Vi har brug for følgende oplysninger:

  1. Hvilke fødevarer tåler barnet ikke?
  1. Hvordan reagerer barnet, hvis det får disse fødevarer? (Hvis barnet har reageret med alvorlige reaktioner, er der desuden behov for en særlig instruks vedr. forholdsregler, evt. medicin osv.)?
  1. Må barnet slet ikke få disse fødevarer, eller kan det tåle små mængder? (F.eks. kan mange børn med lactoseintolerans godt tåle små mængder mælk)?
  1. I hvor lang tid skal barnet undgå disse fødevarer? (Børn vokser sig tit fra fødevareallergien, hvilket kan testes)
  1. Dato på erklæringen   

 

 

 

 

Dokumenter